Advies GB betreffende de bezuinigingsmaatregelen

Met het ravijnjaar 2026 in zicht is vanavond het moment voor ons als raad om het college kaders mee te geven voor de bezuinigingsmaatregelen. Advies van Gemeentebelangen is hierin om van grofmazig naar fijnmazig te werken. Waar kunnen we de grootste klappen maken? Maar ook: wat betekent het als we dingen niet meer doen? Dit zouden we graag door het college uitgelijnd zien.

Verder is het wat ons betreft belangrijk eerst te kijken naar wat wettelijk moet en, als wij daar ver boven zitten, te kijken of hier iets in teruggedraaid kan worden. Uiteraard alleen als blijkt dat de nadelige gevolgen hiervan niet opwegen tegen de bezuiniging.

 

Voor alles geldt: weg is weg. Kijk waar je zo mogelijk kunt afromen, zodat je later weer kunt opbouwen bijvoorbeeld bij de IBOR ( Integraal Beheer Openbare Ruimte) en het Sociaal Domein. Dit geldt ook voor de accommodaties. Wat je hier afbreekt heb je niet zomaar weer opgebouwd. Voor de leefbaarheid in de kernen zijn deze accommodaties ontzettend belangrijk. Steek de thermometer erin en ga zo snel mogelijk met het accommodatiebeleid aan de slag.

 

Gemeentebelangen vindt het belangrijk om ook in eigen huis te kijken naar de mogelijkheden. Zijn er mogelijkheden anders te werken binnen het gemeentehuis? Geeft het financieel voordeel in de bedrijfsvoering door meer samen te doen, bv gezamenlijke backoffice? Mogelijk kan de portefeuillehouder hier al iets in aangeven.

 

We vragen ook het College na te denken over een handreiking. Enkele opties daarvoor zijn het na de verkiezingen terugbrengen van het aantal van 4 naar 3.

Dit betekent uiteraard wel dat er dan keuzes gemaakt moeten worden en de gemeente Lochem misschien minder invloed heeft in de regio. Een ander voorbeeld is het afschaffen van de zogenaamde “college-ton”. Dit houdt dat het College jaarlijks € 100.000,00 mag bestemmen voor een maatregel of initiatief, zonder daarvoor toestemming van de raad te vragen.

 

Zoals we eerder hebben aangegeven is het goed om naast bezuinigingen ook naar de inkomstenkant te kijken. GB heeft de leefbaarheid hoog in het vaandel staan, daar mag iedereen aan bijdragen. Dat betekent dat bij de OZB wat ons betreft gekeken mag worden of een hogere OZB nodig is. En wat betekent het afschaffen van het abonnementstarief voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo)? Dit is nu een maandelijkse eigen bijdrage van € 20,60 per maand voor ontvangen Wmo-diensten, ongeacht het inkomen van degene die de ondersteuning ontvangt. De eigen bijdrage wordt vanaf 2026 inkomensafhankelijk. Wat wordt de wettelijke norm of hoeveel vrijheid krijgen de gemeente hierin om de hoogte van de eigen bijdrage te bepalen?

 

Naast bezuinigingsmaatregelen zijn er ook zaken waar wij liever niet aan tornen. Voor Gemeentebelangen is het belangrijk dat de inwoners niet onder het sociaal minimum komen en de sociale basis in stand wordt gehouden. Daarnaast vragen we u niet te bezuinigen op de woningbouwplannen.

 

Tot slot, voorzitter, vragen we het college een overzicht te geven van de bezuinigingsmogelijkheden op de korte – middellange en lange termijn.

 

Maar boven alles, maak de bezuiniging inzichtelijk voor de inwoners.

 

Anja Rouwenhorst